Grožđe sa dunavske Atlantide

Grožđe sa dunavske Atlantide

Prilikom izgradnje hidrocentrale Đerdap trajno je nestalo i mesto koje je po mnogo čemu bilo jedinstveno na Balkanu. To mestočetiri kilometra nizvodno od Tekije ostalo je zapamćeno kao Ada Kale, usko ostrvo usred Dunava koje je potopljeno 1970. godine podizanjem nivoa vode.

Pisani izvori iz dvadesetog veka navode da je to rečno ostrvo, većinski naseljeno turskim stanovništvom, bilo poput zaboravljenog delića Otomanskog carstva između tadašnje Jugoslavije i Rumunije. Većinski muslimanske veroispovesti, no ipak su žitelji Ada Kalea slavili Đurđevdan (Hidrelez), nosili tursku odeću, ispijali čaj i rakiju od duda, uživali u slatkom od smokava i ruža i alvi, sedeli u hladovini duž uskih kaldrmisanih ulica...

08205214784

Ostrvom je dominirala tvrđava Kale koju su u 17. i 18.veku sagradili Austrijanci. Od tada je ostrvo bilo predmet oštrih borbi između Turaka i Austrijanaca i često je menjalo strane. No, ipak su Turci ostavili najviše traga na ostrvu u istoriji i u svakodnevnom životu.

Ada Kale više ne postoji, ali je ostalo sačuvano sećanje na to ostrvo, pa čak i ako pričamo o vinogradarstvu. Jedna od autohtonih srpskih stonih sorti vinove loze je adakalka. Ime je dobila po tom ostrvu na Dunavu odakle se širila dalje po Srbiji, a u narodu je takođe zbog lakšeg izgovora bila poznata i kao adalka. Pored bele adakalke, postoji i crvena. Pretpostavlja se da je ova sorta vinove loze došla s istoka na prostor Srbije i centralnog Balkana sa Turcima.

U skoro svakom dvorištu na ostrvu mogla se naći čardaklija sa lozom koja je pravila prijatnu hladovinu. Čardaklije na ostrvu su bile visine šest metara, sa osnovom od dva metra. Čokoti su bili posađeni na udaljenosti od 60 centimetara. Mlad špalir se zvao „diklje“ a stariji „čardak“. Nije retkost da tako podignuta loza dostigne starost i po 50 godina. Zanimljivo je da filoksera nikada nije dospela do ostrva, a lokalno stanovništvo se nije borilo ni protiv drugih bolesti vinove loze jer su verovali da se „volji božijoj ne treba odupirati, pa ako Bog rekne da grožđe propadne, onda neka propadne“.

ada kaleh2

Stručno ispitivanje sorti vinove loze na ostrvu Ada Kale početkom dvadesetog veka pokazalo je da je reč o sortama iz istočnih azijskih država koje su se odomaćile na ostrvu, a stanovnici su to grožđe koristili isključivo za jelo. Među determinisanim sortama vinove loze bile su: parmak beli i crveni, misket izim (tamjanika), razakija crna, suli izim (vodeno grožđe), kujurugi (lisičina), sija izim (crni drenak), džebedekm (crno malo dugačko grožđe), ćilek (izabela), erik izimi (šljivarka), hrs-se-čalmas („lopov ne krade“), fes-renđi (crveno grožđe), čauš, bakrina ili bragina (bagrina). Sorta hrs-se-čalmas („lopov ne krade“) dobila je ime po tome što joj pokožica ostaje zelene boje pa grožđe izgleda nezrelo izateo ne privlači prolaznike da ga beru. Ostalo je zabeleženo i da je na ostrvu najbolji poznavalac vinogradarstva bio izvesni Đerđi Alil koji je uzorke vinove loze sa Ada Kale poslao i u zbirku rasadnika bukovske škole.

ada kale 3

Na Ada Kale je početkom dvadesetog veka postojao i jedan vinograd sa lozom kalemljenom na američkoj podlozi. Niski čokoti su zauzimali mesto između bedemova u blizini tvrđave. Taj vinograd je podigla vojna komanda, a obrađivali su ga vojnici. Korišćena je u njemu bordovska čorba za zaštitu, a sveukupno je bio u dobrom stanju.

Nestankom ostrva se nepovratno izgubio i trag sortimentu koji svakako vuče korene s istoka. Ujedno, sortiment sa rečnog ostrva Ada Kale nam kazuje i priču o migracijama sorti vinove loze koje su naročito na Balkanu bile intenzivne prateći civilizacije koje su prolazile i osvajale ove prostore.  |

nazad na vrh