Levačka škola poljoprivrede u manastiru Kalenić

Levačka škola poljoprivrede u manastiru Kalenić

Vijugavi put vodi kroz pitomi Levač. Na sve strane se smenjuju plodni voćnjaci i vinogradi, a 12 kilometara od Oparića, smešten je manastir Kalenić. Manastir je podignut u vreme despota Stefana Lazarevića i danas se svrstava među najznačajnije spomenike kulture u Srbiji sa očuvanim živopisom iz 15. veka. Manastir je od samog nastanka duhovni svetionik Levča koji je zajedno sa lokalnim stanovništvom prolazio kroz turbulentnu istoriju naših prostora.

No, manastir kroz vekove svog postojanja nije samo pružao duhovnu potporu stanovnicima Levča. Pisani izvori svedoče da su monasi iz Kalenića pored svog duhovnog života posvećivali vreme i društvenoj ulozi - edukaciji vernog naroda.

U svakom selu najobrazovanije osobe su najčešće bile lokalni učitelj i sveštenik. Zato  se u svakoj nedoumici, seljak obraćao njima za savet ili pomoć. Sve do početka 20. veka, bilo je uobičajeno da se u vinskim krajevima trenutak početka berbe određuje tako što učitelj, sveštenik i lokalni gazda (vlasnik najvećeg imanja u selu) obiđu vinograde po ataru i oni zajedno donesu odluku od kog datuma počinje berba grožđa. U njihovo znanje kao najobrazovanijih osoba u selu se nije sumnjalo. U svakom slučaju, niko nije želeo da zakasni sa berbom, jer se odmah po izlasku berača iz vinograda puštala stoka na ispašu.

manastir Kalenic
Manastir Kalenić

U pravoslavnim manastirima, svakodnevni život monaha se odvija uz molitvu i rad. Cilj je da se manastirsko imanje uredi po uzoru na rajski vrt. Do početka 20. veka, manastir Kalenić je posedovao ogromno imanje u Levču, pri čemu misija monaha iz Kalenića nije bila samo da obrađuju to imanje, već i da u praksi šire znanje o obradi zemlje i poljoprivredi.

Maksim Mijušković, iguman manastira Kalenić je 1895. godine započeo misiju da levačkom stanovništvu prikaže savremene metode i tehnike rada u poljoprivredi. Ideja mu je bila da manastirsko imanje postane neka vrsta oglednog dobra, a da se iz manastira znanje o poljoprivredi dalje širi kroz Levač i okolinu. Tokom nekoliko godina razvio je imanje za primer u tadašnjoj Srbiji.

Uzimajući u obzir da u to vreme već počinje borba protiv filoksere, na manastirskom posedu u Opariću je podignut savremen vinograd na američkoj podlozi (riparija sovaž). Zemlja je rigolovana pre podizanja vinograda, a onda je posađeno 6.000 čokota kalemljene loze. Za potrebe manastira su nabavljene i muljača i prskalica marke „Sifonija".

Monasi u vinogradu

Vernici iz okoline su u vreme radova u vinogradu dolazili na manastirske posede da pomognu monasima, a ujedno su dobijali i pouku kako da svoj rad poboljšaju i osavremene. U saradnji sa Poljoprivrednim društvom i rasadnicima, organizovana su u manastiru predavanja o borbi protiv filoksere i vinarstvu za vinare iz okoline.

Pored vinograda, bratstvo manastira Kalenić je gajilo i voće, tako da su u tri voćnjaka imali više od 700 stabala (najbolje sorte jabuka i krušaka), a u zasebnom šljiviku još 800 stabala šljive. Prema popisu iz tog doba, manastir je posedovao 11 hektara vinograda i voćnjaka, 33 hektara oranica i pašnjaka, hrastove šume, vodenice, itd.

Uz svo voće, monasi iz manastira Kalenić su takođe gajili pčele, a ostalo je zabeleženo da su korišćene „Živanovićke", savremene košnice tog doba sa ramovima nastale kao patent profesora Živanovića iz Sremskih Karlovaca.

zapis drvo
Zapis - drvo, neobična divlja jabuka koja donosi prokletstvo

Danas je Kalenić ženski manastir, a manastirski vinograd površine 1 hektar se nalazi 7 kilometara od manastira na mestu gde je nekada stajao stari zapis - drvo u koje je udario grom te se vremenom osušilo. Samim tim vinarstvo i dalje živi, no vremena su se promenila. Tek istorija svedoči o danima kada je manastir bio rasadnik znanja iz raznih oblasti poljoprivrede koje se nesebično delilo sa lokalnim stanovništvom Levča.  |

nazad na vrh