Nikola Mladenović Matalj: Ima i nešto važnije od 100 poena Decantera

Nikola Mladenović Matalj: Ima i nešto važnije od 100 poena Decantera

Vino Kremen Kamen vinarije Matalj iz Negotina na ovogodišnjem Decanteru (DWWA) u Londonu osvojilo je dve zlatne medalje za dve različite berbe, uzorke iz 2016. i 2017. godine. Postoji li veća i jasnija potvrda kontinuiranog kvaliteta neke etikete nego da na istom, najelitnijem svetskom vinskom takmičenju, vlasniku vinarije donese dva zlatna odličja? Čini se, redak slučaj u svetskim okvirima i svakako jedinstven za srpska vina.

Za početak, zbog čega je vlasnik vinarije Nikola Mladenović poslao dva različita Kremen Kamena?
- Aktuelnu berbu na trzištu 2016 poslali smo sa ciljem da se takmičimo i pokažemo kvalitet našeg Cabernet Sauvignona iz vinograda Kremenjače. Sa druge strane, berbu 2017 koja još nije u prodaji poslali smo s uverenjem da je zaista veliko vino, možda i najveće koje smo dobili od kada se bavimo ovim poslom. I ako je moguće, te naše slutnje pokušamo da potvrdimo na ovako prestižnom takmičenju.

U neku ruku ste znači i očekivali uspeh?
- Uvek šaljemo vina očekujući najviše. To je ujedno i neka naša obaveza nakon nekoliko uzastopnih veoma dobrih berbi i takođe nekoliko veoma značajnih priznanja koje je ovo vino dobilo, kako na lokalnim, tako i na međunarodnim takmičenjima. Ono što smo želeli da pokažemo slanjem dve berbe zajedno je zapravo naša najveća prednost, kontinuitet. Posle berbi 2011, 2012, 2013 i 2015, koje su svaka za sebe bile baš kvalitetne i posebne, ponovo dolazimo do dve uzastopne godine u kojima imamo vrhunski kvalitet. Pritom, treba istaći da 2016. godina nije bila baš najlakša u smislu vinogradarskih uslova, a opet imamo izvanredan rezultat. Sve to samo govori o snazi podneblja, gde dolazimo do zaključka da kaberne sovinjon u Negotinu daje šest do sedam odličnih berbi u svakoj deceniji. A što se očekivanja i visine nagrada tiče, potpuno samo zadovoljni rezultatom. DWWA je veoma strogo ocenjivanje, tako da je dostignutih 95 poena je za nas izvanredan rezultat.

matalj decanter 2020

Kremen Kamena nije ove godine među dobitnicima medalja na balkanskom nadmetanju BIWC...
- Nismo ga ni slali jer smo na prošlom BIWC takmičenju u Sofiji 2019. godine za Kremen Kamen 2016 dobili priznanje Best Red Wine, najbolje crveno vino na takmičenju, pa nije imalo smisla da ga šaljemo i ove godine. Pritom, svakako da je s osvojenim Grand Trophy 2015 godine i pomenutom šampionskom titulom Best Red Wine 2019 ovo vino postiglo ogroman uspeh na koji smo veoma ponosni.

Koliko nam je poznato srpsko tržište je ono gde uglavnom prodajete Kremen Kamen. Da li ga i izvozite negde i kakvi su planovi u tom smislu?
- Izvoz nam je skromna stavka jer raspolažemo skromnim količinama ovog vina. Ono što raduje je činjenica da su prethodne berbe vina Kremen Kamen već našle put do zahtevnog tržišta SAD, gde sarađujemo s uvoznikom iz Severne Karoline, Vinotopia ltd. Odatle stiže najava da će i pored ogromnih problema koje je napravio Covid-19 povući određenu količinu vina do kraja godine.

matalj vinors x

Da li dosadašnja priznanja apostrofiraju negotinski teroar kao idealan za kaberne ili je ipak reč o Kremenjači kao posebnom mikrolokalitetu i izuzetku od pravila?
- Mislim da su naša priznanja, kao i nagrade i priznanja naših kolega iz kraja, pokazala da je Negotin svakako podneblje za velika crvena vina. To je u ostalom bilo manje ili više poznato u istoriji ovoga kraja, a naročito se pokazalo u drugoj polovina 19.veka kada su naša, pre svega crvena vina, bila visoko cenjena i tražena na tržištima Francuske i Austrougarske. Uz to saznanje, svakako da je Kremenjača jedan od lokaliteta u Negotinu gde se može dobiti vrhunski kvalitet sorte kaberne sovinjon.

> Kaberne sovinjon u Negotinu daje šest do sedam odličnih berbi u svakoj deceniji.

Pomenuli ste da je berba 2017, koja će tek na tržište, bila najbolja berba za vino Kremen Kamen do tad. Kako cenite berbe koje su usledile posle toga?
- Berba 2017 bila je fenomenalna, kao i 2019. Berba 2018 je na nivou proseka, a takva je čini mi se i berba 2020. Možemo reći da ćemo iz berbe 2020 imati prvi ozbiljniji rod kaberne frana i kaberne sovinjona iz vinograda u Mihajlovcu sa Dunavske Terase i da možemo očekivati zanimljiva i posve drugačija vina u odnosu na Kremenjaču i selo Tamnič.

Šta treba da se dogodi da Kremen Kamen ili neko drugo vino iz Srbije jednoga dana dodirne i granicu od 100 poena?
- Mislim da su neka vina u Srbiji, a među njih svakako svrstavam i Kremen Kamen, već mogu zvati velikim vinima. To su pokazala i nagradama i priznanjima. A da li će i kada neko vino iz Srbije da dobije magičnih 100 poena nije od preterane važnosti. Po mom mišljenju ima i nešto značajnije od toga, a to je da se što više bitnih ljudi iz sveta vina upozna sa stilom srpskih vina. To vredi više od 100 poena.  |

> Vina iz vinarije Matalj možete da kupite u onlajn prodavnici Vino.rs
nazad na vrh

Srodni tekstovi