Rade Milić: Lastar vidim kao sinonim kvaliteta

Rade Milić: Lastar vidim kao sinonim kvaliteta

Čini se da u Srbiji Vinarija Lastar ima najbrži razvojni put, a čovek koji nenametljivo stoji iza čitave te vinske vizije zove se Rade Milić.

Iz atara sela Sekurič u rekovačkoj opštini koja pripada Levačkom vinogorju, tokom praktično svega dve godine postojanja stigla su vina koja su zablistala na međunarodnoj sceni i, što je još važnije, oduševila ljubitelje vina u Srbiji. Istovremeno, mesto na vinskim listama najelitnijih restorana Beograda zagarantovano je vinariji Lastar po oceni stručnjaka HORECA sektora i prodaji.

Rade Milic Lastar 11

Prošle godine pravi mali hit bila je njihov sveža Tamjanika 2017, unoseći potpuno novi nivo u shvatanje ove odomaćene vinske sorte. Takođe, njihov Rose, kupaža pino noara i merloa, stiče sve više pristalica, rajnski Riesling postojano brani pozicije te dosta retke u Srbiji vinske sorte, a Chardonnay ponosno nosi srebro sa najcenjenijeg vinskog nadmetanja u Nemačkoj Mundus Vini, bronzu sa Decantera i balkansko zlato iz Sofije.

Rade Milic Lastar 4

Pinot Noir Triangl, koji će se na tržištu pojaviti 2020. godine, biće pravi predstavnik našeg teroara.Dok su ove etikete hrabro krčile put brendu Lastar na tržištu, iza scene su sazrevali glavni aduti vinarije – barikirani šardone i pino noar najviše klase u liniji Triangl. Vina namenjena predstojećim decenijama, iz najboljih svetskih barika, odnegovana s maksimalnom pažnjom vodećih srpskih enologa, zamišljena su od starta kao vizija srpskog teroara sposobnog da parira Burgundiji.

Pokazaće se odmah i zašto baš Burgundija...

Rade Milic Lastar 6

Sećate li se prvog vina koje vas je definitivno privuklo?
- Sasvim sigurno je to bio Pinot noir iz Burgundije, a zatim još neka vina iz te regije.

Kako je došlo do ideje o podizanju vinarije i da li ste je od početka zamišljali u današnjem kapacitetu?
- Pretpostavljam da je ideja potekla od ljubavi prema vinima. To je bilo spontano, a sve ostalo vezano za izgradnju vinarije bilo je planski. Od samog početka znali smo šta želimo, priroda i potencijal Levačkog vinogorja bili su nam inspiracija. Rano detinjstvo sam proveo u vinogradarskom kraju, tako da mislim da nije slučajno što sam se mnogo godina kasnije njemu i vratio.

Rade Milic Lastar 10

U planu je da napravimo slatko vino od sorte rajnski rizling.Koliko dugo je trajalo podizanje vinarije?
- Od ideje do početka realizacije nije prošlo više od dve godine, a kompletan projekat planiramo da završimo do 2020. godine.

Postoji li neko, vinar, tehnolog, vinoljubac, prijatelj koji vas je posebno inspirisao ili savetovao?
- Imao sam prilike da razgovaram sa mnogim domaćim i inostranim vinarima. Definitivno je svako od njih svojom jedinstvenom pričom o vinu ostavio utisak i inspirisao me na poseban način.

Rade Milic Lastar 15

Zbog čega ste rešili da od početka radite najvišu kategoriju etiketa?
- Zato što nam takve etikete najviše nedostaju, a ujedno su i izazov za celokupan tim vinarije Lastar.

Generalno, kakva vina najviše cenite?
- To su elegantna, autentična vina koja verodostojno prikazuju teroar na kojem nastaju. Veoma cenim francuska i italijanska vina, smatram da imaju vrhunska vina u svim stilovima.

Rade Milic Lastar 18

Priroda i potencijal Levačkog vinogorja bili su nam inspiracija.Koja priznanja ili medalje smatrate najznačajnijim za svoja vina i zbog čega?
- Apsolutno sva vinska nadmetanja na kojima učestvujemo smatram kvalitetnim i legitimnim, a najznačajnije medalje su nam svakako prve – srebro na Mundus Vini za Chardonnay 2015 iz klasične linije i bronza na Decanteru za Pinot noir 2015.

Kako bi izgledalo vino koje bi bilo kruna vaše vinarije i teroara, vinograda koji posedujete?
- Siguran sam da će Pinot Noir Triangl, koji će se na tržištu pojaviti 2020. godine, biti pravi predstavnik našeg teroara.

Rade Milic Lastar 9

Šta mislite o slatkim vinima, da li i od koje sorte bi ga eventualno proizveli u vinariji Lastar?
- Dopadaju mi se takva vina i u planu je da napravimo slatko vino od sorte rajnski rizling iz revitalizovanih vinograda podignutih 1976. godine. Dakle, možete očekivati novu etiketu u narednom periodu.

Šta je do sad vaš najveći uspeh kad je vinarstvo u pitanju?
- Bez sumnje to što smo podigli 27 hektara sopstvenih zasada vinograda, kao i izgradnja vinarije sa najsavremenijom opremom i sticanje veoma dobre pozicije na tržištu u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Za kraj, kako vidite vinariju Lastar kroz desetak godina?
- Vidim je kao sinonim kvaliteta, prepoznatljiv brend kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi