Kako nastaje Makedonski vinski vodič 2014

makedonski-vodic-05

Prva etapa, pisanje wine tasting notes... 
Krenuli Makedonka, Britanac, Portugalac i Brazilac na planinu sa autom punim vina. . .

Pripreme za pisanje novog Makedonskog vinskog vodiča u očima mnogih je nekolikodnevna zabava i pijuckanje vina, a za nas je degustacija od cik zore do kasno uveče, sortiranje vina, planiranje flightova, pisanje wine tasting notes. A kako bi sve ovo moglo da se desi, prethodilo je planiranje dugo nekoliko nedelja, slanje vina do hotela Bel Kamen koji se nalazi na 1.753 m nadmorske visine na planini Pljačkovica i 25 km od najbližeg grada.

U toku dvodnevne oficijalne degustacije, degustirali smo 150 vina iz 15 vinarija i to iz mnogih novih. Sve u svemu, vinarije Brusani, Brzanov, onda Bovin, Chateau Kamnik, Dudin, Filovski, Kartal, Mojsof, Skovin, Popov, Popova Kula, Stobi, Tikveš i Trajkovski. Druga etapa degustiranja, pisanje wine tasting notes preostalih vinarija biće u junu ove godine.

 Kako sam bila u društvu degustatora, najboljih koje bih poželela, nisam ni sumnjala da ćemo se lepo provesti za vreme dvodnevne degustacije sa 150 makedonskih etiketa. Meni i Paulu Caputu, mom ko-autoru novog Vodiča, društvo su pravili Luiz Alberto, koji je u programu Master of Wine, vinski sudija i osnivač #winelover zajednice, i Andre Ribeirinho, neoficijalni ambassador Porto-a, osnivač platforme Adegga i vinski sudija. Luiz i Andre po prvi put su došli u Makedoniju da malo bolje upoznaju ovdašnju vinsku scenu, dok mi pišemo naše wine tasting notes za drugo izdanje Makedonskog vinskog vodiča 2014

Dan prvi: Čim smo stigli u hotel Bel Kamen, kao i uvek, dočekao nas je the man himself, Sasko Atanasov, menadžer hotela koga iz milja zovemo Bastion of Grace & Manners. Samo što smo izašli iz kola, Paul se uputio ka ulazu hotela i izviknuo: Saško, ja stigao kući! Usledila je večera, gde smo uz meso na skaru, šopsku salatu, k’canu so, otvorili Bairrada Messias Vinho Tinto 1994, pa veče zaokružili sa tufahijom i sparili je sa Graham’s 20 year old Tawny Portom. Turska i Portugalija, savršen match! Andre je stigao u Makedoniji sa kuferom punim Porto-a i portugalskih vina, kako bismo se mi uzdržali da ne pijemo dodatno makedonska vina tokom dva dana degustacije i kako bi naše pisanje wine tasting notes bilo najobjektivnije moguće.

makedonski-vodic-16

Dan drugi: Još od ranog jutra, nakon što smo spremili sve uzorke za taj dan, počeli smo sa Sauvignon Blanc uzorcima. Izdvojio se Smolnik Sauvignon Blanc 2012 vinarije Popov i Sauvignon Blanc 2013 vinarije Popova Kula. Potom slede cabernet franc vina, pa prelazimo na cardonnay. I baš smo se tu lepo iznenadili - ova mala zemlja jeste i zemlja chardonnaya! Chardonnay Classic 2012 vinarije Skovin, Stobijev Chardonnay Barrique 2012, Chardonnay Barrel Fermented vinarije Chateau Kamnik 2011, i na moje iznenađenje - Chardonnay  Barrique 2009 vinarije Dudin se pokazao kao dobar primer chardonnaya koje i posle 5 godina nije bio nimalo “umoran”. Sledeli su vranci, koji su nas sa taninima baš namučili. Bilo nam je malo teže da izaberemo favorite ali našli smo ih u Brusani Vranac Barrique 2010, Markov Manastir 2008 vinarije Skovin, Vranac 2011 Perfect Choice i Vranac Reserva 2011 vinarije Popova Kula, Vranac Barrique 2008 vinarije Popov i Vranac Veritas 2011 vinarije Stobi. Kako bi se nepce održalo svežim, naizmenično smo degustirali bela, pa crvena, pa opet bela vina. 

makedonski-vodic-17
Ovako su protekli dane degustacije

Dan treći: Degustirali smo ono što je preostalo, a to su bili merloi, cabernet sauvignoni, syrah, rizlinzi, traminci, župljanke, žilavke, rozea, muscat ottonel, tempranillo. Blendovi Alexander 2011 i Venus 2011 vinarije Bovin su bili među najboljima, ali jedva smo čekali da na red dođu tamjanike. A, kako da ne bi, kad se radi o sorti koja je jedna od zaštitnih znakova Makedonije. Opet, favorite su isplivali na vrh: Anja Tamjanika 2011 iz vinarije Dudin, Special Selection Tamjamanika 2012 vinarije Tikves, Tamjanika 2013 vinarije Popova Kula i Tamjanike 2013 iz vinarija Bovin i Chateau Kamnik. Imali smo tu čast da prvi probamo Belu Stanušinu 2013 vinarije Popove Kule, koja će zbog tog mirisa bozela, svežeg limona i limete, bite apsolutni hit ovog leta.

makedonski-vodic-18

Usledila je večera kojom smo proslavili završetak uspešne dvodnevne degustacije - zelnik sa domaćim kobasicama i niz vina koje su ostala sa degustacije. Počeli smo da tražimo vina koje će se savršeno spariti sa zelnikom. Našli ih u Chateau Kamnik Cuvee de Prestige 2009, Merlot Single Vineyard 2010, Bovinov Dissan 2010 i Winemakers Selection 2011. Ovaj poslednji je bio uzdržan i pun sebe, zaokružen i zaigraniji od ostalih. Večeru smo zaokružili sa Graham’s Single Harvest Tawny Port 1982, očaravajući ukus badema, karamela, petit beurre keksa, čokolade. Hedonizmu se nije video kraj. . .  

makedonski-vodic-19

Ostali dani... Kad su nas četvrtog dana Luiz i Andre ostavili i krenuli nazad na aerodrom, ostali smo još nedelju dana da radimo na knjizi. Pisanje, pa se vraćali na wine tasting notes, brusili ih, istraživali makedonsku vinsku scenu, čitali zakone o vinu… Pravi administrativni posao pomešan sa kreativnošću i malo više britanskog humora. Šta smo uočili? Da se makedonska vinska scena jako puno promenila u poslednje tri godine. Neki su otišli napred, neki su ostali jako dobri, a treći su tu negde. Neka vina su nas pomalo razočarala, neka nas iznenadila. Iako smo tokom ove degustacije degustirali malo više od trećine svih vina u Makedoniji, zaključak je da su se generalno promene desile. Dok smo tako iz dana u dan radili i pisali, pao je sneg. I to nešto više od pola metra. . .   

makedonski-vodic-20
Radna atmosfera u hotelu Bel Kamen

A kako se vreme pisanja velikog dela knjige bližilo kraju, rešili smo da zadnji dan provedemo u brain stormingu za sledeću etapu pisanja Vodiča dok degustiramo ono što je ostalo od vina. I tako sam zadremala sa laptopom u krilu, pored pucketajućeg kamina, i posle Bele Voda White 2011. Kad sam se probudila, našla sam se pokrivena ćebetom boje vina, što je bio gest osoblja hotela koji predstavlja vrh gostoprimstva iznad bilo kakvih očekivanja. A, sneg je produžio da pada. . . 

makedonski-vodic-21
nazad na vrh