Vino i gitare, boje, mesta i žene

Huda pokušnja, hudi opisi, odnosno luda degustacija, ludi opisi, nazvala su Bakhova djeca iz Dežele, s one strane Sutle, zanimljivu degustaciju triju vina, sauvignona, rajnskog rizlinga i žutog muškata. Tražili su kušače da drukčije razmišljaju o vinima. Uza svaki uzorak bilo je pet pitanja, a prvo je glasilo: Na koju te pjesmu podsjeća to vino?

Da budem iskren, vinska braćo s one strane Dunava, nisam bio na tom kušanju, samo je do mene nekim čudnim putevima došla fotografija. Toliko mi se dopala da sam počeo razmišljati kako je to moglo biti. Sauvignon miriši po ogrozdu, zelenoj paprici, šparogama, paradajzovu listu te tropskom voću i crnom ribizlu, a u ustima je sočan i svjež. Da može, pjevao bi „Your Time Is Gonna Come” Led Zeppelina. Relativno spora, ali moćna pjesma valja se poput valova Pacifika koji oplahuju novozelandske obale s kojih takvi sauvignoni stižu.

Valja se i poput Atlantika koji kroz rijeku Girondu uzvodno gura vodu do Bordeauxa i tamošnjih vinograda zaslužnih za svjetsku slavu ove sorte. Samo, malo je sauvignona kojima će vrijeme tek stići. Ova velika sorta ipak daje vina za brzu potrošnju. Ne obavezno do sljedeće berbe, ali ne i dulje od tri-četiri godine. Svako pravilo ima i iznimke pa sam tako ove zime dvaput uživao u sauvignonu 2008. Vlade Krauthakera. Njemu se dugih pet godina pjevalo Your Time Is Gonna Come, a kad je konačno došlo, popili smo ga. Da mu vrijeme ne bi i prošlo. 

Kad bi to vino bilo boja, koja bi bila? To je drugo pitanje, a na njega je odgovor dao Lorca. 

Zeleno, volim te zeleno. Zeleni vjetar. Zelene grane. Barku na zelenom moru. Konja u zelenoj gori. Sa sjenkom oko svog pasa Ona na terasi sanja, Puti zelene i kose, S očima od srebra hladna.

Zelen je sauvignon, ali ne znači to da je nezreo. Zelen je jer je svjež, jer podsjeća na proljetno jutro, na izmaglicu na rubu šume, na potok koji vijuga među bijelim stijenama... 

A kakav je karakter tog vina, nastavljaju s pitanjima organizatori „hude pokušnje”. Veseo je, zaigran i iskren, biram ponuđene odgovore. Čak je i pomalo zločest, kao što zna biti zločesta mlada namiguša koja zavađa korakom, zabacivanjem kose, koketnim kretnjama ruku pa kad privuče pažnju, nestane iza ugla. Istog časa i mi nestanemo iz njenog pamćenja, ali ne i ona iz našeg. I taj sauvignon nas brzo zaboravi, jer mora napojiti i zadovoljiti cijeli vinski svijet, ali mi ćemo se njega sjetiti svaki put kad ožednimo. 

Koja vam riječ prva pada napamet kad popijete gutljaj? Hvala bogu što imam vina u čaši, to je prva rečenica koja mi pada napamet, a ako moram izabrati samo jednu riječ, onda je to radost. Treba li toj rječi nešto dodati? Treba. Treba joj dodati i mladost. Kao što se rimuju, tako si i pristaju te dvije riječi, a i vino miriši po mladosti i ima okus po radosti.

Pitaju još i gdje bi uživali u njemu? Bilo gdje je jedini odgovor, a bolje bi pitanje bilo kad bih uživao u njemu? U ljetnu zoru, kad se probudim, kad sunce počne dizati maglu iz vlažne trave. Kad pomirišeš  svježe jutro, što bi bolje leglo od svježeg vina? Ima nešto što bi bolje leglo, ali nije tema...

I sad, Bakhova djeco s one strane Dunava, cijelu priču treba ponoviti i s rizlingom. Vinom koje podsjeća na pjesmu „Naj ti poljub nariše ustnice" Lačnog Franza. 

Tri dana si daleko. Sama. Tri dana je strašno daleko. Jutro me čeka vani. Sada se bojim sanjati sam.

Da, nakon gutljaja dobrog rizlinga stvarno se bojim sanjati sam. Treba mi netko da mi ispuni taj san, da sanja samnom, da spava kraj mene, da...

I da istom pjesmom odgovori i na pitanje na koju boju podsjeća to vino. Na crvenu, koju drugu?

Neka ti poljubac nacrta usne! Samotne. Neka vampir probudi ciganku! Ugrizi u njih!

Pjevao je tako Zoran Predin. Nije mogao ni slutiti kako ću se ja 27 godina kasnije sjetiti da je njegova pjesma crvena. Jarko crvena. Nije mogao slutiti ni s čime ću je povezati. I kakav ću karakter pridati toj pjesmi i vinu koje me na nju podsjetilo. Drsko vino, kojem nije dovoljan pogled, nego traži dodir. Dodir tih usnica koje crtaju po mom licu, a još više po mom srcu... Dodir mojih prstiju po tijelu čije su me usne zacrvenjele. 

I već se naslućuje, draga vinska braćo, da je  riječ koju zaziva ovo nebesko vino sasvim prizemna. Seks. Čisti seks, samo tjelesni, na takav seks pogonjen trenutnom i snažnom, ali ne i dugotrajnom ljubavi podsjeća pravi suhi rizling, vino koje je lagano slano kao za inat činjenici da raste daleko od mora. A slanije je od bilo kojeg vina s mora. Slano kao žensko tijelo nakon izlaska iz velike plave vode. Tu je odgovor i na posljednje pitanje, gdje bi uživali u tom vinu. Uz more...

I u toj posveti plavome moru stiže žuti muškat. On je baš plavo vino. Plavo poput Merilyn Monroe. Sjetno. Nije bez veze na engleskom drugo značenje riječi blue tužno. Blues za moju bivšu dragu, pjesma je koja me veže uz ovaj žuti muškat. 

Nikad se neću vratiti u svoj rodni kraj, pjevao je Bebek. I evo, umoran starac sam sad, mada izgledam mlad... 

Da je slađi, bio bi i mlađi, a ne bi bio tužan, no ovaj je iskren, sasvim suh. I ta je sjeta prva riječ na koju podsjeća.  Vraća u prošlost, u mladost, u vrijeme za koje neki kažu da je bilo bolje, ali ja mislim da smo tada bolji bili i mi. Samo ga miris odaje kao što je, vjerojatno, odavao i Merlinku koja se često hvalila kako joj je najdraža odjeća nekoliko kapi Chanela No 5. Pa nije čudo da joj ni JFK nije odolio. I on bi, da je živ, znao gdje ga piti. Na ženskim grudima. Na grudima te  najslavnije filmske plavuše. Koja u prirodi i nije bila plava, ali to su samo rijetki mogli provjeriti. 

Volim vezati vina uz uspomene, a i opisivati ih riječima koje drugi ne koriste. Tako i ovo pišem, draga Bakhova djeco s one strane Dunava, pijuckajući drago vino s ove obale Dunava. Blatno vino, tako sam ga doživio kad sam ga prije deset godina prvi puta probao. To je graševina  Damira Josića, vino resko poput zelene jabuke.  A istovremeno je baranjski punašno. I zato me podsjeća na blato. Curi niz grlo polako ali odlučno, kao što fini pijesak izmiješan s vodom prolazi kroz prste. U zdravlje.

nazad na vrh