Manje boli kad padneš s' bicikle

  • Tekst 
  • Objavljeno u Blog
bike-fall

Prilikom posete poslednjoj velikoj vinskoj manifestaciji u novembru prošle godine, na jednom od štandova uvoznika vina ponuđeno mi je da probam maslinovo ulje. Ne bi to bilo ništa neobično da mi tom prilikom jedan od menadžera nije rekao: „hoću da radim karte maslinovog ulja za restorane”.

Istog trenutka, vratio sam se par godina unazad, u jedan pristojan niški restoran. Uz nezaobilazan Međaš beli i crni, kao i još nekoliko proizvoda hemijske industrije, našao se, da ne kažem zalutao (na sreću prisutnih), na vinskoj karti i jedan kaberne, jednog našeg afirmisanog vinara iz Trstenika. Kad sam rekao konobaru da bismo rado otvorili bocu  pomenutog vina, čovek je prvo malo zastao, zbunjen se okrenuo i uskoro došao sa poručenom etiketom. Vino je bilo ispravno i pošto je sipao u čaše količinu preporučenu pri posluživanju crvenog vina, još uvek zbunjeni konobar, nagnuo se prema meni i šapnuo: „vi ste prvi koji je poručio ovo vino, za više od tri meseca koliko ga imamo na meniju”. Još jednom sam se osvrnuo pogledom po restoranu i video da je sve, uglavnom, na svom mestu. Nismo u nekoj selendri, već u trećem najvećem gradu Srbiji. Nismo zastali kod nekog fast-food kioska, već smo ušli u pristojan restoran. Pa gde je onda zapelo ?

Moj je zaključak da je zapelo u kulturi i finansijskim kapacitetima sredine i posetilaca.

Na moju sreću situacija je ipak drugačija kod kuće (u Beogradu), ali i tu je daleko od onog što bi trebalo da bude. Već u poređenju sa restoranima obližnjeg Zagreba. Na prste jedne ruke možeš izbrojati beogradske restorane sa pristojnom i sređenom vinskom kartom. Još uvek je mnogo  onih kojima je ponuda vina samo dopuna ponude ostalih pića, što je opet mnogo poštenije nego da karta sadrži gomilu nekih naziva koje konobar ne ume ni da pročita, a u podrumu ih nema već godinama. Koliko puta vam se desilo da su vam vino posluživali u malim, 

u-losoj-casizdepastim čašama koje ste mogli samo da vidite kod bake na selu i to za vreme slave ili neke slične religijske svetkovine? Istina, ovo je ipak ređa pojava u našem glavnom gradu, ali se i tu dešava.

Koliko beogradskih restorana ima izbor od četiri ili više različitih vina na čašu? Kvalitetnija vina na čašu – skoro pa Science Fiction. Kolike su šanse da, i kada poručite neka od njih, dobijete kompot ili nešto što samo liči na ono što ste hteli da konzumirate, jer je boca otvorena pre nedelju dana, a enomate, vakum pumpice sa zatvaračima, boce sa argonom i slične instrumente još nisu izmislili? Koliko restorana naše metropole ima polubuteljke u ponudi? Koliko ih ima kartu arhivskih vina, koja ipak traže goste sa više nego simboličnim predznanjem? 

Da se vratim na početak priče - karta maslinovih ulja? 

Možda, ali hajde da prvo uredimo neke elementarnije stvari, pa da naučimo vožnju bicikle, pre negoli sednemo u sedište Suzukija ili Kawasakija. Jer manje boli kad padneš sa bicikle...

nazad na vrh