Nešto lepo miriše u zemlji Makedoniji - II deo

Stanušina je novi makedonski vinski pasoš

makedonija-01

Kasno ujutro, ili već je bilo podne, uputili smo se u vinariju Tikveš, najstariju u Makedoniji i jednu od najvećih na Balkanu.

Ugostio nas je Marko Stojaković, glavni enolog, a zajedno smo uživali u Special Selection kolekciji, Terroir vina i ostalim vinskim blagodetima ove vinarije. Odmah na početku kompliment Marku, za njegovu pasiju i posvećenosti u proizvodnji visoko kvalitetnih vina u ogromnim količinama.

makedonija-02Kako priznaje, on uživa da pravi mlada vina, vina sa karakterom, a ja sam se oduvek oduševljavala kad vinar stavi pečat na svoja vina, nešto što Marko uspešno radi više od tri godine. Ovde bih izdvojila Grenache Blanc 2013 i Tamjaniku 2013, zbog svežine, prijatnog aciditeta i kompletnog uživanja koja ova vina donose. 

Đilitanje damskog vranca

Potom smo krenuli u Demir Kapiju, u srce istočne Makedonije gde se nalazi Popova Kula, jedna od najlepših vinarija u Makedoniji i prva koja je počela da promoviše vinski turizam u zemlji. Bio je to primer koji su sledili sve ostali. Ne samo to, ovo je prva vinarija koja je oživela jedinu makedonsku autohotnu sortu, stanušinu, i počela da je promoviše, makedonija-03posvetivši joj čitavu paletu, od bele stanušine, preko roze, pa na kraju i stanušine barrique.     

Popova Kula  
 

Čitava dva dana proveli smo degustirajući kompletnu paletu njihovih vina, a paleta je i te kako velika, broji ukupno dvadeset i tri etikete. Kroz degustacije nas je vodila enolog Popove Kule, Ekaterina Gargova, kojoj moram da čestitam na kombinaciju znanja, umeća, talenta i ljubavi prema vinu da se tako bezbrižno i veselo igra sa vinskim stilovima, i već pomenutom sortom stanušina, Koristeći potencijal ove sorte, uspela makedonija-04jeda napravi roze, belo i crveno barrique vino. Takođe, uživala sam i u njenoj Tamjanici 2013, ali najviše u Vrancu koji ostaje moja najveća slabost. 

Stanušina Roze
 

Vinari poprilično beže od vranca, kao od đavola, zbog teškoća i mučenja da od ove sortne zveri naprave dobro vino, jer se bukvalno otima i propinje, počevši od vinograda, pa sve do momenta kada ga stave u burad. Ipak, na kraju je ova šarmantna dama ukrotila tvrdoglavu balkansku sortu i napravila nešto što smo mi jednoglasno nazvali „Damski Vranac”, koji zbog nadimka „damski” nipošto ne bi trebalo potceniti. Naprotiv, isti mu daje još veći razlog da se u njemu, u potpunosti uživa do beskraja.

makedonija-06Degustacije sa Ekaterinom Gargovom

Stobi, novi vidici

Stobi, najnovija i najmoderna vinarija u Makedoniji, dala nam je kompletno drugačiji pogled na makedonsku vinsku industriju.    

makedonija-07U barik delu vinarije Stobi  kapaciteta  330.000 lit

Njihov hospitality manager, Ilija Gjorgiev je, kao i mi, čovek kojeg je ujela jedna ista vinska mušica. A kad te jednom uhvati to ludilo, nikad ne napuštaš začarani krug vinske ljubavi. U ovoj sam vinariji takođe napokon imala priliku da upoznam mladog i talentovanog vinara i enologa Andona Krstevskog, o kome sam tako puno čula i to najviše u Srbiji. Ispričao nam je svoju vinsku priču prepunu entuzijazma u potrazi za vinskom perfekcijom. Školovan u Bordou, posle studija radio je u Château Pape-Clément, pre nego što se vratio u Makedoniju. Andon priznaje da mu je od svih sorti favorit vranac. Uspeva da se lukavo i svakodnevno bori sa ovom sortom u pokušajima da ga napravi krajnje prijatnim za svako nepce, baš kao toreador koji želi da ukroti makedonija-08bika. Poručujem, zapamtite ime ovog mladog vinara, jer on će biti taj oko koga će mnoge vinarije da se natežu, da ga pridobiju u godinama koje dolaze.  

Ilija Gjorgiev nam je ispričao puno o ovoj vinariji

Ovde bih želela da izdvojim njihovu Žilavku 2013 i Chardonnay Barrel Fermented 2011, verovatno jedan od mojih omiljenijih Chardonnaya u Makedoniji, tako pun tropskog voća, kore od limuna, badema. Puno, puno, elegancije u čaši.

makedonija-09

Večera u Popovoj Kuli

 

Komšije za istim stolom

Kako je došlo vreme da se vratimo u hotel Popova Kula, a priče nisu ispričane do kraja, ljudi iz Stobija su odlučili da krenu sa nama, pa su pritom poveli i svog glavnog chef-a kuhinje, Martina. Tako je ono, što je počelo kao ručak u Stobiju, preraslo u večeru u Popovoj Kuli. Pridružili su nam se Ekaterina Gargova i Biljana Trajkovska. Pričama o vinu i vinu koje se odnekud pojavljivalo na stolu, jednostavno se nije video kraj. I ko to sme da makedonija-10kaže da su enolozi tako sujetni da ne mogu da sede za istim stolom?!

Biljana Trajkovska, Traikovsky vinarija
 

Kao šlag na tortu, veče smo zaokružili Traikovsky brendijem, jednim od najboljih dostupnih u Makedoniji, koji nam je ponudila Biljana Trajkovska, vlasnica male familijarne butik vinarije na prelepoj Kožuf planini. Ponudili su nas i kolekcijom njihovih vina, Rieseling, Cabernet Sauvignon i Vranec, a odnekud se tu našla mastika i rakija, koje su izrađene po originalnom „dedinom" receptu. 

Razlike između Tikveškog i Ohridskog regiona

makedonija-11Zalaz sunca na Sveti Kaneo...U restoranu Sveta Sofija smo uživali u Dissan,Vranac Barrique iz vinarije Bovin

Čovek jednostavno ne može reći da je posetio Makedoniju, ako se nije obreo na obalama Ohrida, ako nije probao ohridsku pastrmku i posetio bar nekoliko od 365 crkvi koji se nalaze u okolini grada. Uz lokalna vina, jedinstveno je uživanje u zalasku sunca iznad manastira Sveti Kaneo, dok pogled pada na smirenu vodu jezera. Kako bi utvrdili najbitnije razlike između vina Tikveškog i Ohridskog regiona, neizbežna je bila poseta najmanjoj vinariji u Makedoniji pod imenom KM VIN.

makedonija-12

Ova mala vinarija se nalazi u šarmantnom selu Vevčani, u podnožje planine Jablanica, gde smo degustirali vina koje su demonstrirala razlike između ova dva regiona i teroara. 

makedonija-13Vina KM VIN vinarije i njen vlasnik Milovan Kalanoski, u restoranu Via Ignatia 

Dok je Tikveš više dom za crvene sorte, ovaj drugi je savršen za uzgajanje belih. Milovan Kalanoski je iskusan vinar sa velikom težnjom ka perfekciji. Upravo je ovde, u Ohridskom regionu uvideo svoju šansu da pravi vina koja bi markirala ovaj teroar, kao i da obeleži ova vina sa svojim fleur de lis (umetničkim pečatom). Nova vinarija će uskoro biti sagrađena, novi su vinogradi zasađeni, i kad se ovaj vinar useli u svoj novi vinski dvor, pazite se: on je istinski vinski umetnik kome je neko dao najsavršeniju četkicu.

Završnica

Oduvek je tako bilo, i uvek će tako biti: ništa me toliko ne zabavlja kao priče koje vinari imaju da podele. Njhova želja za savršenstvom u ovoj maloj zemlji okupanoj suncem, njihov entuzijazam da promene vinsku istoriju ove zemlje i njihova posvećenost tradiciji, daje mi volju da sledim svoju vinsku sudbinu koja me vodi u nepoznatom ali željenom pravcu. Konačno, i ja imam vinske priče koje želim čuti ali i vinske priče koje želim ispričati… 

I deo

nazad na vrh