Miodrag Bjelica: Vino je poslednji otpor globalizmu!

webMiodrag Bjelica

Kada smo nedavno u izveštaju sa izuzetno uspešnog nastupa naših vinara na najmasovnijem svetskom ocenjivanju IWC u Beču, objavili da se Boutique vinarija Bjelica sa sedištem u Novom Sadu okitila sa čak tri srebrna priznanja za vina Saga 2012, Rose Graffiti 2012 i Graffiti Crveno 2011, sa etiketama zanimljivog vizuelnog identiteta, bilo je to praktično sve što smo mogli da napišemo. Jer, za boutique vinariju Bjelica do tad nismo ni čuli! Priznajemo, pošteno...

Možda daleko ozbiljniji ispit od ovog premijernog na svetskoj sceni, vina Bjelica imaće na Velikom testu najboljih vina Srbije 2013  u direktnom odmeravanju snaga sa najboljim domaćim vinarima i njihovim sve boljim proizvodima. Dakle, ko je taj Bjelica?

Za početak, vinarija se (zaista) nalazi u Novom Sadu, u sklopu porodične kuće, a kapaciteta je 20.000 litara. Uz prohromske tankove za kontrolisanu fermentaciju, gde su sve prostorije klimatizovane, nalazi se i mali vinski podrum u koji upravo ulaze barici od mađarskog i američkog hrasta. Namenjeni su za Babarogu. Ali, o tome malo kasnije...

graffiti crveno

Ukratko, Miodrag Bjelica je Beograđanin kome je u jednom trenutku bilo dosta Beograda, marketinga, dizajna... Preselio se u Novi Sad, kupio četiri hektara vinograda i krenuo život ispočetka. Danas na Fruškoj gori, u Čortanovcima, na lokaciji Srednji Breg, gaji sovinjon i semijon, a od crvenih sorti merlo i marselan. Druga polovina vinograda je na Banstolu. Potez se zove Veliki vrhovi i tu caruje šardone, neka dva američka klona koji će da fermetišu u buretu i to će biti ta već pomenuta – Babaroga!
Vina ocenjena srebrom u Beču su praktično prva berba iz ovih vinograda, a kao tehnolog je na etiketi potpisan Srđan Lukajić.

- Imam sreću da mi je Srđan prijatelj. Uz to, brine i o tome da su vina perfektnog zdravlja. Mislim da on predvodi novu generaciju srpskih tehnologa koji čine mnogo da se srpska vina vrate na poziciju koju zaslužuju – objašnjava odmah ulogu mladog tehnologa, u velikoj meri zaslužnog i za rezultate vinarije Temet.

rose-graffiti

Ipak, za početak nas je najviše interesovalo otkud on u vinskoj priči uopšte?
- Jednostavno, u jednom trenutku sam se uplašio da neću imati dobrog vina da pijem u starosti, pa sam hteo da se obezbedim – počinje Bjelica priču u šaljivom tonu. – Šalim se, naravno. Jedino u mojoj prošlosti što ima veze sa lozom je što sam rođen u Loznici. Sve ostalo je novijeg datuma.

A, onda, iza poluozbiljnih komentara sledi i jedan filozofskiji pristup novouspostavljenoj ulozi vina u životu:
- Vino je, po meni, poslednji otpor globalizmu! Nešto gde čovek može da se izrazi, da napravi nešto posebno, da napiše neku priču... Reč saga predstavlja dugu priču koja seže daleko u prošlost, a ova moja, na žalost ili na sreću, seže u budućnost. Konkretno, moje etikete i čitava moja vinska priča ne govore baš ništa o tome da mi je čukundeda bio vinar, nemam tradiciju staru 300 godina, ni krunu niti ostale stvari, nego sam jednostavno i odjednom okrenuo novi list i počeo sve od nule, neopterećen tradicijom. I trudim se da moja priča bude to što jeste – vina iz mog vinograda. Želim u svemu da učestvujem i hoću kroz to da prođem lično, od vinograda do flaše. Eto, tako gledano, ja sam u tom slučaju vinar.

saga

Koliko vam znači to što su međunarodne sudije prepoznale kvalitet u vašim vinima i da li će vas to stimulisati da povećate proizvodne kapacitete?
- Proširenje kapaciteta mi nije prioritet. Za početak, želim da napravim stvarno dobra vina, a posle ćemo videti. Na kraju krajeva i ne možete odnegovati dobro vino ako se rasplinete. Moja supruga ionako misli da provodim više vremena sa vinima nego sa decom, što ipak nije tačno. Naravno, poštujem svačije viđenje, pa tako i ovih sudija iz Beča. U svakom slučaju, priznanje je lepo i značajno jer su to prva vina koja sam napravio.

Pa, kakva su ta vaša vina, vina koja volite?
- Volim sovinjone i šardone od belih vina. Volim svašta... Mislim da ljudi u Srbiji još dele vina na bela i crvena, a vina treba posmatrati u kontekstu trenuka, raspoloženja, hrane.... Za sad želim da napravim dva dijametralno različita bela vina, jedno sveže, aromatično, nervno i drugo puno, ozbiljno koje će da traje. Roze koji pravimo je sve samo ne lagan i, hvala bogu, već ima svoju publiku. Crveno vino pokušavam da ne opteretim taninima, a sa druge strane da to bude puno, kompleksno vino, voćna bomba, vino koje ne morate čekati dva života da bi ga pili.
Zato pravim crvena vina koja su godinu dana u buretu i još pola godine u flaši, a onda – živeli! Ko može da čeka, neka čeka, biće samo bolje. Konačno, tu je i četvrta etiketa, Babaroga chardonnay, vino koje fermentiše u hrastu, odležava na talogu... To je ono drugo belo, ali o njemu više kada bude u flaši, sledeće godine.

A stremite prema...?
- Pokušavam da napravim nešto moje, drugačije, prepoznatjlivo. Znate, ono kad pijete neko vino, sutra se probudite, operete zube i opet imate to sećanje u ustima. E, to mi je cilj.

nazad na vrh