Dame biraju modru frankinju

Sevnica, Slovenija

vino-blog-ivana05

Dobivši poziv da učestvujem na vinskom ocenjivanju u Sevnicama u Sloveniji, na trećem po redu vinskom natječaju za najbolju modru frankinju (frankovku, Blaufrankisch, Blue Frankonian, Lemberger, kako vam drago) prihvatila sam sa zadovoljstvom jer sam znala da ću naučiti tako puno o ovoj sorti. A bila je to i šansa da uporedim ono što sam do sad degustirala, najviše u Srbiji, sa onim što se proizvodi u Austriji, Mađarskoj, Sloveniji, Nemačkoj. Sorta modra frankinja je u Sloveniji raširena u vinskim regionima Podravje i Posavje, i u pet vinskih vinogorja: Štajerska Slovenija, Prekomurje, Bizeljsko-Sremiški okoliš, Dolenjska i Bela krajina.

O ocenjivanju

vino-blog-ivana09Ocenivanje se održalo u predivnoj Sevnici, 29. i 30. avgusta i degustirano je ukupno 139 vina. Koristila se skala od 20 poena, a vina su ocenjivanja u tri kategorije: mlada vina berba 2012, barrique vina, i vina iz ostalih berbi i desertna vina.

Još interesantnija je bila priča koju je organizator smislio kako bi pridao malo više značenja ovoj sorti. Pošto je modra frankinja ime koje podseća na damu, on se odlučio da samo dame budu deo žirija koje će ocenivati ovu sortu. Jer, samo dama može da kaže o drugoj dami da je ona stvarno ono za šta se prikazuje.

U žiriju je učestvovalo ukupno sedam dama: prof. dr. Tatjana Košmerl (Biotehnički fakultet Univerziteta Ljubljana, Slovenija), Darja Bovha (Vinska klet Vila platana, Slovenska Bistrica, Slovenija), Ana-Marija Jagatić Korenika (Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo Republike Hrvatska), Ivona Đipalo (Vinolab, d.o.o., Zagreb, Hrvatska), Lotte Karolina Gabrovits (MA International Wine Marketing & DD.MSc.Horticulture), Brigitte Riener (Wine partners, Dunaj, Avstrija), a tu sam negde bila i ja.

vino-blog-ivana01

O vinima

Iako je modra frankinja sorta koja ima osrednji potencijal, kad se odradi dobra vinifikacija, uz možda samo mali „touch of oak”, ona daje jako fina i elegantna vina. Interesantna su bila degustirana vina, od elegantnih i prefinjenih do onih sasvim jednostavnih. Ali, to je i poenta ovakvih nadmetanja, da se uporede metode vinifikacije kako se može ići dalje, napraviti još bolja vina, izvući maksimum iz ove sorte. 


Moji lični izbor su bila Modra frankinja 2009 iz vinarije Dveri Pax i Modra frankinja 2011 iz vinarije Heaps Wine Good Wine Company, te roze Penina Roze iz vinarije Zlati Grič.

vino-blog-ivana10
 
 
Apsolutni pobednik ovog nadmetanja je bila Modra frankinja 2011 iz vinarije Vinska Klet Šuklje. Rezultati su dostupni na linku http://www.modra-frankinja.com/za-medije--press.html

 

 

 

vino-blog-ivana12
 
 
Modra frankinja 2011 iz vinarije Heaps Wine Good Company. Novozelanđanin Nick Gee, koji živi u Sloveniji gde se i nalazi ova vinarija, pravi jako elegantnu Modru Frankinju, aromatičnu, gde predvodi miris trešnje, beli biber i onaj već spomenuti „touch of oak”.

 

 

 

 

 

 

vino-blog-ivana11
 
 
 
 
 
Iz Srbije su učestvovali Vršački Vinogradi koji su sa Frankovkom 2009 u kategoriji barrique od ukupno 85 vina osvojili visoko 15. mesto. Sasvim zasluženo!

 

Festival modre frankinje

Nakon ocenjivanja usledio je i Festival modre frankinje koji se održao 7. septembra u samom zamku u Sevnici gde su se predstavile vinarije iz Slovenije i ostalih zemalja.

vino-blog-ivana04Sevnica

U toku dva dana dok je trajalo ocenivanje, organizator Rok Petančić nas je poveo na turu u gradu Sevnica, gde se nalazi zamak iz 12. veka, na čijim padinama je zasađena modra frankinja. Tako je ovaj mali grad i vinski region postao danas poznat kao sedište modre frankinje u Sloveniji. Opširnije o Sevnici: http://www.grad-sevnica.com/basic-information-in-english.html

vino-blog-ivana06

 

 

Sevnica

 

 

 

 

vino-blog-ivana07
 
Modra frankinja na padinama u zamku Sevnica

 

O ideji

Ovakva takmičenja su jako bitna za promovisanje lokalnih i regionalnih sorti i primer su koji bi trebalo da slede i ostali vinski regioni na Balkanu kako bi dali više značenja onome što je karakteristično za sopstveni region. I ne samo to, ovakva nadmetanja su jako bitna za promovisanje lokalnog vinskog turizma. Nadam se da će srpske vinarije uzeti više učešća na ovom nadmetanju sledeće godine jer Srbija ima šta da pokaže kad je ova sorta u pitanju.

vino-blog-ivana03

 
 
 
 
Deo sudskog žirija koji je posetio vinski podrum u zamku u Sevnicama i koji je i glavna atrakcija ovog regiona.
nazad na vrh