Svetko-wine

  • Tekst 
  • Objavljeno u Blog

svetkovine000

Stigla nam je i berba 2013. I to uveliko.

Mislim da su ponegde sa šardoneom krenuli još sredinom avgusta. Grožđe vrlo dobro, ponegde odlično, ali niko ne reče izuzetno. Neki nisu imali sreće jer ih je „onaj inženjer odozgo” potkačio gradom uoči branja i uzeo im ovu, a i sledeću godinu.

Prvi će na scenu izaći rozei i mislim da će ovo biti njihova godina. Za berbom kreću i prve vinske manifestacije. Tradicionalne. Vinski vašari, ako i tako mogu da se nazovu, jer treba biti iskren pa priznati da nam kvalitetne vinske manifestacije nedostaju u ponudi. One prave, sa sadržajem, predavanjima i edukativnim radionicama, a ne samo arsenalom za šljokarenje.

Župska berba, Smederevska jesen, Vršački dani, prestao sam da ih posećujem odavno. Zašto? Evo jednog primera: Pre nekoliko godina isplanirali smo posetu Aleksandrovcu. Pravo sa posla sam krenuo na put od nekih 250 km. Nije mi bilo teško jer sam znao šta me tamo čeka i da će mi se sav uloženi napor višestruko vratiti. To sam, pokazalo se, pogrešno mislio, ali tog trenutka, opijen adrenalinom i željom za skorim prispećem na odredište, nije mi padalo na pamet da sve to može biti iole drugačije od zamišljenog.
svetkovine-00Posle toliko pojedinačnih poseta župskim vinarima, lepo bi ih bilo videti na okupu i to na domaćem terenu. Kakav li će to spektakl biti. Za ljubitelje vina. Ali...

Po smeštaju odšetam, skoro pa otrčim do vinske ulice, a tamo neki nepoznati ljudi. Red vina, red gaća i potkošulja. Pitam gde su vitezovi, dobijem odgovor: „Nisu uključeni u program!”

Kako, molim!? Pa, nema vam najboljih, da li je moguće da ste glavne adute izbili sebi iz ruku? „Pitajte drugove iz opštinskih organa”, promrmljao je čovek za štandom na kom su se nalazile posude sa nekakvim obojenim tekućinama, privlačnije ambalaže negoli sadržine. Odem do jednog od vitezova, kaže: „Nismo mogli da se dogovorimo sa drugovima iz komiteta, oni bi da budu u centru pažnje, a mi imamo drugačije ideje.” Eto, tako!

Nikada više nisam otišao na Župsku berbu, mada sam čuo da su se neke stvari promenile. Makar i formalno. Kada će se drugovi pozabaviti suštinom, ostaje da se vidi. Do tada obilazim beogradske vinoteke i čekam razlog da ponovo zapucam na neku „manifestaciju”.

Valjda ću ga dočekati...

nazad na vrh