Fudbaleri u vinogradu

  • Tekst 
  • Objavljeno u Blog

stimac-vina

Ako izgubi od Srbije na Marakani 6. septembra i ne plasira se na svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu, hrvatski nogometni selektor Igor Štimac sigurno će dobiti otkaz , ali ne treba strahovati da će dugo biti nezaposlen. Njegova obitelj ima prekrasne vinograde kraj Ušća Neretve u more, na položaju Raba-Komarna, 60 kilometara zapadno od Dubrovnika. Posao je 2007. započeo otac Vlado, a uključili su se sinovi Igor, Damir i Mihovil. Danas imaju 22 hektara plavca malog (60 posto), pošipa, crljenka, chardonnaya i tempranilla.

Prvu su berbu imali 2009. i taj plavac ne prodaju. A baš sam taj, draga Bakhova djeco s one strane Dunava, imao priliku probati zahvaljujući dragom kolegi iz redakcije 24sata i vinskom bratu Željku Garmazu, autoru bloga Panonija za hedoniste. Garo živi u Osijeku, ali podrijetlom je iz neretvanskog kraja i dao mi je bocu vina koje se zove Rizman. To je nadimak pradjeda braće Štimac, Mihovila Mije Popića, rođenog 1885. On je uzgajao lozu u Opuzenu pa početkom prošlog stoljeća otišao u Ameriku kad je vinograde poharala filoksera. Vratio se 1918. i ponovno ih Stimci-rade-i-maslinovo-uljeposadio te proizvodio i prodavao vino do smrti 1981. godine. Jedna je generacija Štimčevih preskočila vinogradarstvo, a potom su mu se Rizmanov unuk i njegova tri sina vratili.

Štimci rade i maslinovo ulje, na slici s Alenom Bokšićem

 

Vino Rizman 2009. je vrlo korektno, čisto, ali ništa posebno. Zločesti bi, a takvih, vinska braćo, puno ima, rekli da je kao i hrvatska nogometna reprezentacija. Štimčevima je ta berba važna jer je prva pa je čuvaju u arhivi i ne prodaju, a sva su vina tog stila nazvali Primus, odnosno prvi. Iz berbe 2010. napunili su 5130 boca tog čistog plavca koji ovih dana izlaze na tržište. Cijena je oko 17 eura.

stimac-vinogradi

Plavac iste berbe napunili su i pod etiketom Štimac Barrique No. 1 i prodaju ga samo u inozemstvu, u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Imaju i dva pošipa, svježiji pod imenom sorte, odležani u drvetu koji zovu Nonno (deda), te rose rusula od plavca malog.

Barriqueirana momčad

Vinarstvo je poprilično popularno među nekadašnjim hrvatskim nogometašima, a najbolji vinar među njima svakako je bivši Dinamovac Željko Adžić.
adzic-vina- Iz Kutjeva sam i logično je da sam od malih nogu vezan za grožđe i vino. Oca Antuna je 1994. velikan hrvatske vinske scene Ivan Enjingi nagovorio na ovaj posao. Ponosno mogu reći da smo među rijetkima koji bez obzira na krizu redovito uspjevaju prodati sve svoje zalihe iz podruma - kaže Adžić koji je jednom zaigrao i za hrvatsku reprezentaciju. U pobjedi protiv Ukrajine 1993. dao je i jedan gol. U vinarstvu ih postiže redovito, iz berbe u berbu. Rajnski rizling ove vrijedne obitelji je, uz Enjingijev, ponajbolji u Kutjevu. Odlične su im i graševine, koje pune pod tri etikete, te sivi i, posebno, crni pinot.

Adžiću je ekskluzivni distributer kolega iz Dinama, dugogodišnji rezervni golman Gordan Mohor. Vlasnik tvrtke Mohor trgovina i Galerije vina MiVa jedan je od jačih vinskih trgovaca i uvoznika u Hrvatskoj. Prodaje i šampanjce najveće šampanjske kuće Moet&Chandon, koja proizvodi i slavni Dom Perignon, ali i najbolje vinske čaše na svijetu, one glasovite austrijske tvrke Riedel.

Još je jedan golman veliko vinsko ime u krajevima s ove strane Dunava. To je Janez Istenič, slovenski „kralj penina” kojeg mnogi smatraju Zagrepčaninom. Bivši golman Olimpije i omladinski reprezentativac nekadašnje države trebao je iz Ljubljane doći u Dinamo. U igri je, draga Bakhova djeco, navodno bila i Zvezda, no Istenič je od nogometa odustao. Dijelom zbog ozljede, a dijelom zbog studija agronomije. Danas u Bizeljskom, na samoj granici s Hrvatskom, proizvodi 15-ak pjenušavih vina među kojima je najpoznatiji No.1, nazvan, naravno, po broju koji je nosio na dresu.
- Današnji nogometaši moraju smisliti što će sa silnim novcem koji zarade i mnogi se odluče za vinarstvo. To nije posao koji brzo vraća novac, ali ako radiš dobra vina ne možeš propasti – kaže Istenič.

Njegovim pjenušcem Barbarom, koji je nazvao po kćeri, uvijek dočekujem goste jer je vrlo dopadljiv šampus, s laganim ostatkom šećera. Nitko se još nije požalio, a drag mi je i zato što mi je Barbara susjeda. S momkom živi u mom Samoboru i očeva vina prodaje u Hrvatskoj.
Samo za sebe, na svom prekrasnom posjedu u mjestu Bijača u Bosni i Hercegovini vina radi i Štimčev suigrač iz brončane reprezentacije sa svjetskog prvenstva 1998. u Francuskoj Mario Stanić.

Vina a la Iniesta

A najslavnije vinsko ime među nogometašima u svijetu je Andres Iniesta.
- Želim raditi dobra vina i izvoziti ih širom svijeta - jedna je od rijetkih izjava genijalca iz Barcelone, najboljeg igrača Eura 2012., o biznisu u koji iniesta-bacveje uložio oko 10 milijuna eura. Ima vinariju i 120 hektara vinograda u španjolskoj vinskoj regiji Castilla la Mancha.

barik burad od 300 litara
rađena za porodicu Iniesta

 


- Proizvodnjom vina, vezao sam se za svoj rodni kraj - dodao je genijalni nogometaš rođen 1984. u Fuentealbilli pokraj Albacetea kojeg je prije 16 godina „zakaparila” Barcelona pa se iz središnje Španjolske preselio u Kataloniju na sjeveroistoku zemlje.

Njegov vinski biznis vodi otac Jose Antonio, građevinski poduzetnik koji je još 1990. kupio prvih 10 hektara vinograda. Uzgajali su grožđe bez većih vinskih ambicija do 2000. kad je Iniesta senior počeo razmišljati o gradnji vinarije. Do prvih pravih ugovora Inieste juniora nije imao dovoljno novca, ali sina je brzo nagovorio na ulaganje u vinariju. Prvu berbu imali su 2010. Dio vina izvezli su u Veliku Britaniju i Njemačku, a u planu je i osvajanje japanskog tržišta.
- I vinima želimo u Ligu prvaka - ambiciozno je rekao tata Iniesta i odmah dodao kako je svjestan to nije nimalo lako:
- U nogometu ispadaš ako ne odigraš najbolje. U vinskom poslu propadaš ako ne napraviš najbolje vino - objasnio je.

Vinska filozofija obitelji Iniesta je da se vino radi u vinogradu. Zato ne inzistiraju na količini grožđa, nego isključivo na kakvoći. Ne koriste kemijska zaštitna sredstva niti umjetna gnojiva. Osim stajskim gnojem, tlo prihranjuju sijanjem drugih biljaka između trsova, kao što to rade biodinamički vinari, koji su najekstremniji među ekološkim proizvođačima. Tvrde da prava kombinacija biljaka na poljoprivrednoj površini svakoj od njih omogućuje najbolje uvjete za razvoj. Podrum su opremili najmodernijom tehnologijom. Jednostavnija im vina odležavaju u velikim inoks tankovima, a bolja u francuskim drvenim bačvama od 300 litara. To je poprilično neobična dimenzija jer takve bačvice, koje se zovu barrique, najčešće imaju 225 litara. Ove su vjerojatno rađene po narudžbi baš za njihov podrum.

Inieste imaju dvije linije vina. Bolja su pod etiketom Finca El Carril što je ime jednog od njihova posjeda. To su vina tradicionalnog stila, puna i snažna. Pristaju uz ozbiljniju hranu. Za takva se vina obično kaže da su za fine večere. Bijelo vino Finca El Carril Valeria nosi ime kćeri slavnog nogometaša koja je rođena 2011. u travnju, baš kad su prvu berbu pripremali za punjenje u bocu. To je mješavina chardonnaya i lokalne sorte macabeo i najskuplje je Iniestino vino. Butelja u španjolskim trgovinama stoji devet eura. Pod istom etiketom imaju i Bianco, bijelo vino samo od macabea, te Tinto, crnjak od španjolskog tempranilla i francuskog petit verdota. Ta dva vina stoje sedam eura.

Jeftinija su, oko pet eura, vina Corason Loco, što znači „ludo srce”. Napravljena su u internacionalnom stilu mladenačka su, živahna i dopadljiva. Tim vinima se cilja na mlađe potrošače, a uglavnom se piju na čaše, uz ručak ili na vrtnim zabavama.Bijelo je mješavina lokalne sorte verdejo s internacionalnim sauvignonom i muškatom. U crvenom dominira tempranillo, a ima i 10 posto syraha, a rose je napravljen od bobala, sorte koja potječe iz okolice Valencije. Kušao sam ih u maju ove godine na sajmu Fenavin u Ciudad Realu i, draga Bakhova djeco, nisu baš za Ligu šampiona, ali imaju odličan omjer cijene i kvalitete. Pa kad ćete imati priliku, kušajte ih. Prisjećam ih se pijući lijepi katalonski pjenušac Canals Nadal Brut Reserve kupljen baš u Ciudad Realu. U zdravlje.

nazad na vrh